Olympia 4 speelt wederom een zwakke partij

27-10-2013

Nadat er vorig weekend geen wedstrijd was mocht Olympia 4 deze keer op bezoek bij Zweeloo. De competitie is nog maar net begonnen dus veel valt er van te voren nog niet over te zeggen. Wel valt er te zeggen dat Olympia 4 nu eens de koppies bij elkaar moet steken en weer laten zien dat het kan voetballen. De eerste twee wedstrijden ging het fantastisch, maar daarna is het snel bergafwaarts gegaan. Zaak is om deze twee wedstrijden nu een vervolg te geven in het Drentse Zweeloo.

De wedstrijd begon Olympia goed. De bal werd redelijk in bezit gehouden zij het wel in de verdediging. Positioneel waren de Hasselters goed begonnen, maar ook de organisatie van Zweeloo zag er goed uit. Hierdoor kon Olympia vanuit balbezit eigenlijk niets creëren. Ook de thuisploeg kreeg nog geen kansen, maar toch wisten ze het eerste doelpunt te maken. Vanuit een corner kwam de bal in de scrimmage bij een Zweeloo speler die alle ruimte kreeg om uit te halen. Dit deed hij dan ook en was vanaf vijf meter doeltreffend.

Olympia liet de moed nog niet direct in de schoenen zakken, maar het stugge Zweeloo gaf de Hasselters geen kans. Hierdoor ging Olympia steeds onzorgvuldiger spelen waardoor Zweeloo in het zadel werd geholpen. Het was dan ook de thuisploeg die weer tot scoren kwam. Deze keer vanuit een diepe die richting de hoek ging. De verdediging van Olympia was helemaal uit positie en vanaf de zijkant werd de bal eenvoudig voor gebracht en kon de spits goed binnenwerken. Helaas was dit nog niet een leerpunt voor Olympia en ging het steeds slechter spelen. Positioneel stond Olympia wel redelijk, maar men kwam niet aan voetballen toe.

Nog voor rust werd ook de 3-0 gemaakt. Vanuit een vrije trap stonden twee spelers vrij bij de tweede paal waarvan één mooi binnen kopte. Met deze 3-0 achterstand ging Olympia de kleedkamer in. Daar werd afgesproken om het positiespel weer op te pakken en de organisatie strak te houden. Meteen na de rust ging dit al fout. Laatste man Elwin stond ineens op het middenveld en middenvelder Tom stond ineens laatste man. Hier begon de ellende. Iedereen ging door elkaar lopen en ineens kon de scheidsrechter geen goede beslissing meer nemen. Door sommigen werd constant tegen de leidsman aan gezeurd met als resultaat dat hij steeds meer tegen de Olympianen ging fluiten.

Ook bij een zuivere penalty voor Zweeloo werd nog met man en macht vol gehouden dat er niets aan de hand was. Frank legde de doorgebroken speler neer binnen de zestien en Zweeloo benutte de terechte strafschop. Daarnaast ging Frank een aantal keer fel door op een tegenstander wat door de scheidsrechter ook werd terug gefloten. Gezegd moet worden dat met de intentie van Frank niets mis is, maar het was een harde ingreep waar je als scheidsrechter voor KAN fluiten. De enige echte foute beslissing die de scheidsrechter maakte was de gele kaart voor Gert Jan. Elwin riep iets tegen Gert Jan en laatstgenoemde schreeuwde iets terug. Er was niets aan de hand, maar de man met de kaarten besloot deze kaarten te gebruiken wat leidde tot een tien minuten tijdstraf voor Gert Jan.

Werd er dan helemaal niet meer gevoetbald? Dat is niet helemaal waar. Zweeloo was een aantal keer dreigend, maar vanwege verkeerde balaannames of verkeerd keuzes bleef het 4-0. Daarnaast was ook Olympia nog dicht bij een doelpunt. Een bal werd nog van de lijn gehaald en Gert Jan ging alleen op de doelman af. Tot overmaat van ramp schoot Elwin nog een penalty op de lat.

Met 4-0 werd Olympia uiteindelijk terecht de bietenbrug op gestuurd en mocht het zeker niet mopperen. Wanneer Zweeloo de rust had bewaard in de tweede helft had de uitslag groter uit kunnen vallen. Hopelijk leren de Hasselters van deze nederlaag anders kun je beter stoppen met voetballen en het contributiegeld ergens anders aan besteden. 

Wat Olympia in deze wedstrijd de das heeft omgedaan is het verliezen van de rust. In het begin van de wedstrijd speelde Olympia de bal goed rond. Het kreeg dan wel geen kansen, maar balbezit moet gekoesterd worden. Verder werd, vooral in de tweede helft, teveel gezeurd aan het adres van de scheidsrechter met als resultaat dat de scheidsrechter tegen gaat werken. Het belangrijkste is nog om positioneel en organisatorisch te blijven spelen. Wanneer het niet loopt denkt iedereen dat ze het maar zelf moeten gaan doen en gaat alles door elkaar lopen. Belangrijkste leerpunt is een stukje verdraagzaamheid naar elkaar en vanuit de organisatie, de basisopstelling, blijven voetballen.