Olympia 4 koploper na goede overwinning

22-9-2013

Het was weer zaterdagmiddag en Olympia 4 mocht afreizen naar Hoogeveen om de tweede competitiewedstrijd tegen De Weide 5 te spelen. Aangekomen betraden de vedettes van Olympia een oud kunstgrasveld dat zwart zag van de rubberen balletjes en de groene kunstsprietjes gezocht moesten worden. Het hobbel veld was dus niet ideaal, maar als je gelooft in je manier van spelen mag dat geen problemen opleveren.

De eerste helft werd er door beide partijen niet het beste voetbal gespeeld. Olympia hield de verdediging wel goed gesloten met Derwin als linksback die een paar keer goed in moest grijpen. Verder waren het de Hasselters die als eerst gevaarlijk werden. Eerst was het een diepe bal op Vincent die net door de laatste man van de bal werd afgehouden en later ging Gert Jan op de keeper af, maar de doelman was net eerder bij de bal. Hierdoor bleef het 0-0 staan.

Af en toe werd de vrije man gevonden, maar er werden teveel ziekenhuis ballen gegeven waardoor er geen snelheid in het spel kwam. Desondanks was de controle wel bij Olympia en kon De Weide ook niet veel uitrichten. De grootste kansen voor De Weide kwamen voort uit voorzetten en dode spel momenten, maar iemand alleen voor de keeper zetten was er nog niet bij. Olympia lukte dit wel een keer met Gert Jan. Hij kreeg de bal in de zestien, maar de hoek was moeilijk en de keeper verkleinde het doel goed. Even later kwam Gert Jan nog net een teentje te kort. Hier ging goed voorbereidend werk van Tom en Gerrald vooraf. Gerrald kroop naar binnen en trok zijn tegenstander mee waardoor Tom, die op het middenveld de ontbrekende Harmen uitstekend verving, zich aan de zijlijn kon aanbieden. Hij stuurde Kim de hoek in die de bal laag voorbracht. Helaas vloog de bal voor Gert Jan langs.

Verder gebeurde er weinig in de eerste helft en had Harwin, op wat voorzetten of hoge ballen na, weinig te doen. De rust werd dan ook met de brilstand bereikt. Na de rust ging Olympia iets beter voetballen. Het eerste kwartier ging het prima en dit resulteerde in de voorsprong voor Olympia. Het was Gert Jan die de trekker overhaalde na het afgeven van Roy. De verre hoek lag open en van net buiten het strafschopgebied legde Gert Jan aan en trof doel via de binnenkant van de paal.

Olympia wist dat dit nog niet voldoende was en dat De Weide er alles aan ging doen om weer op gelijke hoogte te komen. Op het middenveld was Tom veel aan het buffelen en was hij daardoor ook vaak het doelwit van de spelers van De Weide. Meerdere malen werd hij op een onreglementaire wijze naar de grond gewerkt, maar steeds stond hij weer op. Met het veroveren van de bal op het middenveld kon Olympia weer de vrije man opzoeken. Helaas werd het positiespel gedurende de tweede helft niet beter en werd het spelbeeld wat rommeliger.

De Weide rook bloed en ging nadrukkelijker opzoek naar de gelijkmaker. En zoals de welbekende voetbalwet al zegt valt dan juist het doelpunt aan de andere kant, zo ook in deze wedstrijd. Het is niet dat De Weide goede kansen kreeg, maar een afstandsschot spatte wel op de lat uiteen en de druk nam toe. Op dit moment maakte Olympia er 0-2 van. Het was na ruim 70 minuten spelen dat Gert Jan zijn tweede doelpunt maakte. Dit doelpunt begon met het veroveren van de bal door Tom die afspeelde op Frank. De hoge bal van Frank viel precies achter de laatste man en in twee instanties volleyde Gert Jan de bal in het doel.

Met deze voorsprong was de verwachting dat het verzet van De Weide gebroken was, maar Olympia kon de rust niet meer vinden en organisatorisch werd het rommeliger. Hierdoor werd De Weide in het zadel geholpen en kon Frank ternauwernood redding brengen op enkele meters van het doel. De middenvelder van De Weide stoomde op en omspeelde diezelfde Frank eerst, vervolgens moest hij nog vijf man voorbij en kwam hij Frank nog een keer tegen die de speler van een doelpunt weerhield.

De storm van De Weide, voor zover er gesproken mag worden van een storm, ging liggen. Olympia herpakte zich iets, voornamelijk in verdedigend opzicht en aanvallend kon Olympia gevaarlijk worden mede door de persoonlijke fouten bij De Weide. Het laatste doelpunt van de wedstrijd kwam hier ook uit voort. Het was Elwin die een lange bal op Kim gaf, maar waar Derwin achteraan ging. Hij en de doelman kwamen tegelijk bij de bal en het was de keeper die weg kon werken, maar de bal zag belandden bij Vincent. De keeper was uitgekomen tot buiten de zestien, maar Vincent moest de hoge bal eerst controleren. Dit gaf de keeper de gelegenheid terug te gaan naar de doellijn. Het schot van Vincent was laag in de hoek geplaatst en de doelman kon eenvoudig redding brengen, maar hij maaide over de bal heen waardoor Vincent zijn eerste competitietreffer mag aantekenen.

Verder werd de wedstrijd uitgespeeld en hield Olympia De Weide van scoren af. Met de drie doelpunten voor, drie punten in de pocket en geen tegendoelpunten mogen de Olympianen terugkijken op een geslaagde wedstrijd. Daarbij is deze wedstrijd voor Tom extra speciaal die met zijn harde werk op het middenveld, zij het zonder doelpunt of assist, toch man-of-the-match is geworden in navolging van Roy die vorige week met een doelpunt en twee assists de man van de wedstrijd was.

Als dan in het begin van de avond blijkt dat de koppositie van Genemuiden 6 is overgenomen, mede doordat Genemuiden geen wedstrijd had, is de dag helemaal geslaagd. Enig aanknopingspunt is het positiespel en de wedstrijdinstelling. In de eerste helft ontbrak wat felheid en gedurende de tweede helft viel de organisatie wat weg. Op deze punten moet Olympia de volgende wedstrijd, die op vijf oktober plaats zal vinden, verbetering aan brengen. Deze wedstrijd betreft wederom een uitwedstrijd en deze keer mag Olympia naar Emmen om tegen SVBO 2 te voetballen. Beide teams hebben twee wedstrijden gespeeld en zes punten behaald echter is het doelsaldo van de Hasselters beter. Desondanks wordt het een spannende wedstrijd waarbij goed positiespel belangrijk zal zijn.