Interview Patrick Reuvekamp & Ruud Scheper

30-10-2020

Jeugdtrainers Patrick Reuvekamp en Ruud Scheper genieten bij JO13-1. De heren staan samen dit seizoen alweer voor het 4e achtereenvolgende jaar voor de groep bij Olympia’28 JO13-1. De jaren dat ze actief zijn in de jeugdopleiding van de club zijn al helemaal niet meer op de vingers van 2 handen te tellen. ‘Waarom we het al zo lang doen? Het is geweldig om lol te maken met jonge spelers en ze verder te helpen in hun ontwikkeling.’

Ruud en Patrick zijn te omschrijven als échte voetbaldieren; ze eten en slapen nog net geen voetbal. Naast jeugdtrainer is Patrick actief als speler in het vlaggenschip van Olympia’28. Ook stopt hij energie in de Club JOO en heeft hij een belangrijke rol in de jaarlijkse organisatie van het Schagen- en het Seniorentoernooi. Inmiddels is hij op doordeweekse dagen ook al gesignaleerd bij het sproeien van de velden.

Echte clubmensen
‘Nee zeggen blijft een lastig punt, want voor de club doe je alles’, knipoogt Patrick. Ruud herkent zich hierin en lacht: ‘Patrick en ik zijn echte clubmensen.’ Behalve jeugdtrainer was Ruud acht jaar onderdeel van de TC van de club, wat uitnodigt om zoveel mogelijk wedstrijden van Olympia’28 1 te kijken. Daarnaast pikte hij tot vorig jaar, waar het kon, nog wat minuutjes mee bij O3, al werd dat steeds minder door aanhoudend blessureleed.

Met blessures hebben beide mannen een gemene deler. Ruud moest daarom op zijn 26e al stoppen met het voetballen op 1e elftal-niveau. Patrick is 22 en twee meniscusoperaties verder, maar inmiddels weer volledig hersteld. Juist in periodes van revalideren beseffen ze hoeveel het balspelletje met hen doet. Dat maakt dat ze zo graag met de Olympia-jeugd aan het werk zijn, toch het kloppendehart van de club. Ruud: Wat is nou mooier dan jonge jochies van 11 of 12 jaar, die voor het eerst het grote veld op gaan, te helpen in hun ontwikkeling? Onze visie op jeugdtraining sluit goed op elkaar aan, zoveel mogelijk mét bal en altijd vanuit het positieve’, stelt Patrick vast. Met complementaire eigenschappen is er een klik tussen de twee trainers. Dit maakt dat ze er met veel plezier nog een jaartje aan vastknopen bij JO13-1.

Meer verantwoordelijkheid
Afgelopen zomer heeft Ruud het TC-schap ingeruild voor een rol als assistent-trainer bij Olympia’28 1. Patrick zal daarom wat meer verantwoordelijkheid naar zich toe trekken bij JO13-1. Het betekent ook dat Patrick getraind én gecoacht wordt  door z’n collega-trainer, een interessante situatie. Een nieuwe, succesvolle episode lijkt aanstaande. Ruud in de rol van kuitenbijtertje langs de kant en Patrick als flegmatieke linkspoot die bij momenten een schop onder de kont nodig heeft. 

Patrick beaamt dat hij dat in z’n jeugdjaren meerdere malen nodig heeft gehad om te groeien als speler, vooral om het gemakzuchtige eruit te krijgen. ‘Zo train je als talentvolle speler van de JO9-1 en de JO11-1 twee jaar bij de voetbalschool van SC Heerenveen, zo is dat voorbij.’ Hoe is het toch nog goed gekomen? ‘Het kantelpunt lag in de JO17-1. Daar ben ik een halfjaar getraind door Josja Bolks, die mij vanuit zijn voetbalervaring flink op de huid zat. Mentaal ben ik toen veel sterker geworden, daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.’

Ambities
Ruud omschrijft de promotie naar de hoofdklasse als speler met Olympia’28 JO19-1 als z’n mooiste voetbalherinnering. ‘Samen met de drie opeenvolgende jaren dat we onder Hans Roeland de nacompetitie haalden met Olympia 1. We waren vlakbij de 1e klasse, maar steeds ging het op het laatste moment mis.’ Patrick beaamt dat je het daarvoor doet. Beiden blijven hongerig en ambitieus. Het primaire doel is op de korte termijn maximaal te presteren met het 1e.

Een veelvuldig gehoord credo van voormalig voorzitter Sjaak Bruins geldt nog steeds: ‘Als het 1e elftal goed draait, heeft de hele vereniging daar profijt van.’ Met de wetenschap dat er in de Olympia-jeugd meerdere lichtingen zijn met 1e elftal-waardige spelers, wrijven Patrick en Ruud zich in hun handen. Het zou geweldig zijn als we in de komende jaren meerdere door onszelf getrainde spelers in het 1e mogen verwelkomen.’