Interview Hans Roeland

12-11-2020

Coach Hans Roeland na omzwervingen terug bij Olympia’28. ‘Het is me toen gelukt, waarom zou het nu niet lukken?’ Na negen seizoenen is Hans Roeland opnieuw hoofdtrainer van het eerste elftal van Olympia’28. “De gedachte dat ik hier ooit zou terugkeren is altijd wel gebleven bij mij. Ik heb natuurlijk hartstikke mooie jaren gehad bij Olympia.” Qua kansen op succes is de kersverse coach vol vertrouwen. “Het is me toen gelukt, waarom zou het nu niet lukken?”

Zes seizoenen maar liefst had Roeland de Hasselter hoofdmacht onder zijn hoede. Tussen 2005 en 2011 zwaaide hij de scepter. Meteen in zijn eerste seizoen was het al raak met het behaalde kampioenschap in de derde klasse. In de vijf daaropvolgende seizoenen draaide zijn team goed mee in de tweede klasse met meerdere periodetitels als resultaat.

De 52-jarige IJsselmuidenaar heeft het afgelopen decennium gewerkt bij Nieuwleusen, Zwolsche Boys, Hattem en het tweede elftal van SC Genemuiden. Bij alle teams heeft hij in de tweede en derde klasse van het zaterdag-amateurvoetbal gecoacht. “Ik heb altijd op dit niveau gezeten, dat past bij mij. Ik heb ook nooit de ambitie gehad om door te ontwikkelen tot coach in de hogere klassen.”

Olympia bleef zowel qua contacten en in zijn gedachten altijd dichtbij. Bovendien kwam Roeland regelmatig als tegenstander over de vloer. Dan was het altijd ook een treffen met veel oude bekenden en oud-spelers. “Heel veel jongens die ik destijds in mijn selectie had zitten, zijn nog steeds actief binnen de vereniging. Hun roots liggen bij deze club en dus vinden ze ook dat ze belangrijk moeten blijven voor Olympia’28.” Naast zijn succesvolle verleden in Hasselt is het ook dat familiegevoel wat Roeland heeft teruggebracht op sportpark ’t Hoenbroeck. In de staf treft hij naast Wilco Slendebroek en Richard Boerhof ook oud-speler Ruud Scheper als assistent.

“Ik heb altijd contact onderhouden met verschillende mensen binnen de club. En als de kans voorbij zou komen, dan was ik altijd bereid om te gaan praten.” Ook onderhield Roeland een lijntje met Jasper van der Stouw. Roeland liet in 2006 het Hasselter talent debuteren voor hij na enkele seizoenen de overstap maakte naar verschillende hoofdklasse-clubs. Dat van der Stouw nu tegelijkertijd terugkeert met Roeland is ook geen toevalligheid. “Ik heb heel hoge verwachtingen van Jasper”, aldus Roeland die naast zijn doelpunten uit standaard-situaties ook rekent op leiderschap.

Roeland is heel blij dat de club Willard Visscher heeft weten te behouden. “Met Hattem heb ik de laatste drie jaar tegen Willard gespeeld. Dat is een belangrijke jongen op het middenveld die ik komend seizoen graag in een meer aanvallende rol wil zien.”

Roeland werkt dit seizoen met een hoofdzakelijk jeugdige selectie met veel ‘eigen jongens’. “Dat is ook altijd het beleid geweest bij Olympia, om zoveel mogelijk eigen jeugd te laten doorstromen naar het eerste elftal.” Dat resulteert in veel jonge spelers, maar dit seizoen ook in twee terugkerende ervaren jongens. Want naast Van der Stouw kan Roeland ook op de diensten rekenen van Matthan Admiraal. Na een seizoen afwezigheid keert ook de 29-jarige Admiraal terug op het oude nest.

Roeland heeft nu en ook in het verleden nooit aan spelers getrokken om in zijn team te komen spelen. “Ik heb nooit spelers meegenomen naar een nieuwe club. En ik heb ook nooit een wensenlijstje neergelegd bij het bestuur”, vertelt Roeland. Voor dit seizoen is Roeland sowieso heel content met de selectie die hij aantreft. “Deze selectie is sterker geworden dus dan mag de lat hoger. Maar ook als ik naar mijn oude club Hattem kijk, verwacht ik dat de kwaliteit van de hele competitie hoger komt te liggen.”